Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Aanschaf van een pup

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
dgcdalfsen-001-scaled.jpg

Heeft u een keuze gemaakt en gaat u een pup aanschaffen? Bent u goed voorbereid voordat u uw nieuwe aanwinst in huis haalt, ook financieel gezien? Met het aanschaffen van een pup, een hondenmand en een hondenriem houdt het natuurlijk niet op.. Er zijn terugkerende kosten, zoals het ontvlooien elke maand/kwartaal, ontwormen elk kwartaal, de jaarlijkse vaccinaties, misschien de trimsalon en eventueel een huisdierverzekering. Daarnaast is het verstandig dat u geld achter de hand hebt voor de onverwachte kosten zoals bij ziekte of een ongeval van uw hond. Onderstaand een handige checklist voor het aanschaffen van een pup.

Checklist

 • hondenmand/kussen
 • bench
 • puppyvoeding
 • halsband of tuigje
 • riem
 • drink/voederbakjes (eventueel op standaard bij de grote rassen)
 • speelgoed
 • snack om mee te belonen

Verzorging en preventie

 • vlooienkam en tekentang
 • EHBO setje
 • ontwormmiddelen
 • vlooien-en tekenbestrijding
 • jaarlijkse vaccinaties (denk ook aan eventueel rabiesvaccinatie voor het buitenland)
 • huisdierenverzekering
 • vacht/trimadvies
 • vachtborstel

Spelen en puppycursus

Het spelen met uw pup is erg belangrijk. Hiermee leert de pup welke speeltjes van hem/haar zijn en welke niet. Gebruik afwisselend en geschikt speelgoed voor de pup. Niet alleen het spelen werkt in de opvoeding maar een puppycursus is zeer aan te raden. In deze cursus leert uw pup de basis dingen en bevorderd dit de band met elkaar. Het is een goede investering in de toekomst! Desgewenst kan de cursus vervolgt worden met een vervolgcursus voor verschillende interesses. Informeer bij verschillende hondenscholen in de buurt of ga een keer kijken. De ene hondenschool is de andere niet en er wordt op verschillende manieren gewerkt.

Zindelijkheid

Vaak begint de fokker al met de zindelijkheidtraining van de pup. Helaas is dit meestal nog niet geheel gelukt als de pup rond de 8 weken wordt opgehaald. Laat uw pup regelmatig uit, zeker direct na het slapen en spelen. Als de pup zijn behoefte buiten doet, beloon hem/haar dan (met enthousiasme of brokje). In het begin zijn de rondjes wandelen nog niet zo groot en wil de pup alles ontdekken. Zorg ervoor dat hij/zij de tijd krijgt om te snuffelen maar het plassen en zijn behoefte doen niet vergeet.

Puppy zorg plan

Bij Diergeneeskundig Centrum Dalfsen kunt u in het eerste levensjaar (vanaf 12 weken) een puppy zorgplan volgen. Dit betreft een goede begeleiding in de opvoeding en preventieve zorg van de pup. Groot voordeel hiervan is de positieve ervaring van de pup bij ons op de praktijk.  Onze ervaring is dat de pups die in het zorgplan gezeten hebben, met veel meer enthousiasme op de praktijk komen!

Chippen

Vanaf 2021 is het verplicht in Nederland om pups te laten chippen en registeren binnen 7 weken na geboorte in een aangewezen databank. Indien u een pup op gaat halen bij een fokker dan dient de pup dus al gechipt en geregistreerd te zijn! U dient alleen uw gegevens nog te wijzigen in de databank. Hiervoor heeft u enkele gegevens nodig van de fokker. Tevens moet er een officieel EU dierenpaspoort te zijn bij de pup. Dit alles om de illegale hondenhandel tegen te gaan.

Vaccinatie

Pups worden gevaccineerd op een leeftijd van 6,9 en 12 weken. Daarna elk jaar. We vaccineren tegenwoordig volgens een vaccinatieschema voor verschillende ziektes als Leptospirose, Hondenziekte, Parvo, besmettelijke hondenhoest en Rabiës. Als u uw pup op komt halen bij de fokker dient de pup minimaal 1x gevaccineerd te zijn. Een EU paspoort moet hierbij aanwezig zijn.

Ontwormen

Pups dienen op een leeftijd van 2,4,6 weken en 2,4,6 maanden leeftijd ontwormd te worden. Daarna elk kwartaal. Voor u uw pup op haalt bij de fokker moet dit dus al enkele keren gedaan te zijn. Vraag hiernaar en met welk middel.

Vlooienbestrijding

Bijna elke pup heeft wel vlooien. Een goede vlooienbestrijding is noodzakelijk. Let goed op welk middel u gebruikt; niet alle middelen mogen bij jonge pups toegediend worden! Heeft u vragen of advies nodig? Bel ons op 0529-435363.

 

 

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen