Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Aanschaffen konijn

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
dgcdalfsen-006

Een konijntje…. Wie wil dat nou niet?
Zo’n schattig pluizig beestje is ook haast niet te weerstaan. Maar je moet goed nadenken voordat je een konijn gaat aanschaffen. Bij een konijn hoort namelijk ook wat verantwoordelijkheid. Het kost tijd om hem te verzorgen. Hier een aantal tips voor het aanschaffen van een konijn.

Aanschaf konijn

Voor het aanschaffen van een konijn kan je terecht in opvanghuizen of asielen. Je kunt ook terecht in een dierenwinkel of particulier. Of misschien heb je een bepaald ras in gedachten, dan kun je naar een fokker gaan. In de regio Dalfsen kun je terecht bij Stichting Flappus in Zwolle. Konijnen zijn niet graag alleen. Dus overweeg je een konijn aan te schaffen? Overweeg er dan meteen twee aan te schaffen. Een mannetje en een vrouwtje is meestal de beste combinatie. Houd er wel rekening mee dat konijnen al erg snel vruchtbaar zijn, dus zorg ervoor dat de konijnen tot 4-5 maanden leeftijd niet bij elkaar zitten om voortplanting te voorkomen. Zet daarnaast ook niet twee wild vreemde konijnen bij elkaar. De kans dat ze gaan vechten en elkaar verwonden is erg groot.

Koppelen van meerdere konijnen

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld al één konijntje hebt en er graag één bij wil hebben of dat er een konijntje ziek is geworden en weg is gevallen. Dan is het van belang om een leuk soortgenootje op te zoeken voor het konijn die nog alleen is. Twee wild vreemde konijnen bij elkaar zetten is niet mogelijk. De kans dat ze gaan vechten is erg groot. Wij raden aan om beide konijnen op neutraal terrein te zetten. Daarnaast kan er gaas gespannen worden zodat de konijnen elkaar wel kunnen zien, ruiken en besnuffelen maar niet kunnen verwonden. Houdt dit een aantal weken vol tot dat de konijnen goed aan elkaar gewend zijn. Vervolgens kan het gaas tussen de konijnen weggehaald worden. Wat betreft koppelen kan ook hierbij hulp ingeschakeld worden van Stichting Flappus!

Konijnenvoeding

Dagelijks vers onbeperkt hooi is belangrijk voor een konijn. Dit is voeding nummer 1 en zorgt voor een goede darmflora. Daarnaast kan ook konijnenvoer (biks) gegeven worden en konijnen zijn ook dol op vers groenvoer, maar geeft hier niet teveel van! Zorg ervoor dat een konijn altijd de beschikking heeft over eten. De darmen van een konijn mogen niet stil komen te liggen. Dit is erg gevaarlijk.

In de winkels zijn verschillende soorten konijnenvoer te kopen. We onderscheiden gemengde en geperste brokken. Het gemengde voer bestaat uit verschillende brokjes en kleuren. Hierdoor kan het konijn selectief gaan eten (alleen eten wat hij lekker vindt). Bij geperste brokjes, zitten alle voedingsstoffen gemengd in elke brokje. Hierdoor krijgt het konijn alle voedingsstoffen die hij nodig is binnen. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar geperste konijnen brokken/biks.

Kosten konijn

Een konijn is meestal niet duur in de aanschaf. Denk aan ongeveer 15-30 euro. Tenzij u een bepaald ras bij de fokker koopt dan kan de aanschaf wat duurder zijn. Daarnaast zijn er ‘eenmalige’ kosten voor het hok, een schuilplaatsje, speelgoed, een ren, voer- en drinkbakje. Deze kosten kunt u zelf zo duur maken als u wilt, konijnenhokken zijn er al vanaf 50 euro.
En er zijn natuurlijk ook terugkerende kosten, zoals, voer, hooi en bodembedekking. Voor twee konijnen zijn hier de kosten ongeveer 50 euro per maand van. Maar vergeet ook de dierenartsenkosten niet. Het advies is konijnen jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose en RHD1 en RHD2 deze kosten liggen rond de 35 euro. En heb je een mannetje en een vrouwtje dan is het ook verstandig om ze te laten castreren of steriliseren.

Heeft u advies nodig of wilt u een afspraak maken voor uw konijn? Bel ons op 0529-435363.

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen