Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Bloeddrukmeting bij de kat

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
shutterstock_1719036157-2048x1365

Wat is een bloeddruk

Het hart pompt bloed rond in het lichaam. Door het rond pompen van het bloed in de bloedvaten ontstaat er druk. Dit komt doordat het hart samentrekt om zo het bloed rond te kunnen pompen. Wanneer het hart samentrekt ontstaat ‘de bovendruk’ van de bloeddruk. Is het hart ontspannen (trekt dus niet samen), dan ontstaat ‘de onderdruk’ van de bloeddruk. Dus ook in de ontspannen fase van het hart is er in de bloedvaten een druk waar te nemen. De boven- en onderdruk samen zorgen voor de bloeddruk.

Bloeddruk bij de kat

Vooral bij de oudere kat zien we vaak een verhoogde bloeddruk. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, die kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk komt vaker voor bij dieren met schildklierproblemen, nierpatiënten, suikerziekte, hartafwijkingen en soms is er zelfs geen duidelijke onderliggende oorzaak voor te vinden.

Symptomen van een te hoge of lage bloeddruk

Te hoge bloeddruk
De klachten van een te hoge bloeddruk zijn vaak moeilijk waar te nemen bij dieren. Misschien dat toch het gedrag van je huisdier anders kan zijn. Een dier met een te hoge bloeddruk zal waarschijnlijk hoofdpijn hebben, hierdoor zou hij wat meer kunnen slapen.
Een hoge bloeddruk zal daarnaast de nieren, het hart en het centrale zenuwstelsel schade toebrengen. Daar is in het begin nog nauwelijks iets aan te merken vanaf de buitenkant. Soms zien we echter acute verschijnselen zoals plotselinge blindheid of bloedingen in het oog.

Te lage bloeddruk

Een verlaagde bloeddruk geeft flauwtes en het dier voelt zich slap.

De bloeddrukmeting

Een bloeddrukmeting bij een kat verschilt niet veel met het meten van een bloeddruk bij de mens. Uiteraard dient de bloeddrukmeting in alle rust uitgevoerd te worden. Gebeurd dit onder stress dan zal de gemeten bloeddruk hoger liggen dan wanneer de kat kalm is en geen last van stress ervaart. Hierbij kan het huisdier liggen of zitten afhankelijk wat het huisdier het prettigste vindt. Er wordt een band (manchet) om een van de voorpoten gelegd. Vervolgens wordt er met een sensor onder het voetzooltje van uw huisdier, de bloedstroom opgezocht. Als dit gevonden is, wordt het manchet opgepompt totdat er geen signaal meer hoorbaar is van de bloedstroom. De volgende stap is om de manchet langzaam leeg te laten lopen. Het moment dat het signaal van de bloedstroom weer hoorbaar is, wordt de bloeddruk opgemeten.
Om het gebeuren zo rustig mogelijk te laten verlopen, nemen wij uw kat een dagdeel op en zullen op een rustig tijdstip de bloeddrukmeting uitvoeren. U wordt gebeld wanneer u uw kat weer kan komen halen.

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen