Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Castratie van de kater

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
IMG_1273

Heeft u al nagedacht over de castratie kat? Hieronder vindt u enkele redenen waarom u een kater kan laten castreren.

Enkele redenen om een kater te castreren

  • Minder kans op rond zwerven van de kater doordat hij minder territorium drang heeft. Hierdoor wordt er ook minder gevochten.
  • Minder kans op sproeien en plassen in huis
  • Geen kans meer op ongewenste zwangerschappen
  • Minder sterke urinegeur

Het advies is om de kater vanaf een leeftijd van 6 maanden te castreren. Als de kater eerder in huis gaat sproeien of plassen, is het advies om eerder contact op te nemen. Wordt dit niet gedaan dan is de kans groot dat de kater blijft sproeien/plassen nadat de kater gecastreerd is.

Voorbereiding van de operatie

U kunt telefonisch een afspraak maken bij onze praktijk voor een castratie. Van te voren krijgt u van onze assistente enkele instructies mee zoals bijvoorbeeld het nuchter houden van de kater (die ochtend geen voer meer aanbieden, wel water). Op de dag zelf kan de kater ‘s ochtends/ ‘s middags gebracht worden. Een assistente zal de kater opnemen. Voordat de operatie wordt uitgevoerd, wordt er eerst een uitgebreid onderzoek verricht (o.a. luisteren naar hart en longen) om te kijken of de kater gezond is. Indien dit in orde is, krijgt de kater een injectie met narcose middel.

De operatie

Als de kater slaapt, krijgt hij een pijnstiller toegediend. Tevens worden de ogen van de kater gezalfd zodat de ogen niet uitdrogen (tijdens een narcose knippert een dier niet met zijn ogen).
Het scrotum (balzak) wordt ontdaan van haren, gewassen en steriel gemaakt. Er wordt een snede in de huid gemaakt. Via deze snede kan de testikel naar buiten worden gehaald. De zaadstreng wordt verwijderd van de testikel. Het bloedvat en zaadstreng worden vervolgens afgebonden en verwijderd. Hierna volgt de tweede testikel.

Na de operatie

Na de operatie wordt de kater in de recovery gelegd waar hij in een verwarmd hok kan bijkomen van zijn narcose. Tijdens de opname van de kater, wordt hij nauwlettend door ons in de gaten gehouden. Als het narcose middel is uitgewerkt en de kater weer goed bij is, mag hij naar huis om daar verder te herstellen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan telefonisch contact op op 0529-435363.

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen