Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Catcare programma voor de kat

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
shutterstock_1719036157-2048x1365

Wij adviseren om vanaf de senior fase (8 a 10 jaar), de kat jaarlijks te gaan screenen. Dit kan gecombineerd worden met de jaarlijkse vaccinatie. De screening wordt uitgevoerd door middel van een uitgebreide vragenlijst die de eigenaar van de kat invult. Aan de hand van de vragenlijst kan er gekeken worden, in combinatie met lichamelijk onderzoek, hoede gezondheid van de kat is en of er actie ondernomen moet worden. Bij meerdere ingevulde vragenlijsten kunnen de lijsten vergeleken worden om te zien of er dingen veranderen. Is dit het geval dan is er vervolgonderzoek mogelijk zoals bloeddrukmeting, urine- en/of bloedonderzoek. Hierdoor worden ouderdomsverschijnselen eerder opgespoord en kan er tijdig een therapie gestart worden om de kat zo gezond mogelijk oud te laten worden.

Ouderdomsverschijnselen

Er zijn een aantal ouderdomsverschijnselen die op oudere leeftijd vaker voorkomen bij katten. De meest voorkomende ouderdomsverschijnselen worden hieronder beschreven.

Nierproblemen
Nierproblemen is één van de meest voorkomende ouderdomsziekte bij de oudere kat en komt in verschillende fases voor. Daarom is het tijdig opsporen van nierproblemen erg belangrijk. Dit gaat vaak in combinatie met een urine- en bloedonderzoek.

De symptomen die horen bij nierproblemen zijn: veel drinken en veel plassen, minder eten, afvallen en vachtveranderingen.

Dementie
Net zoals bij de mens komt ook dementie voor bij onze huisdieren en dus ook bij de oudere kat. Symptomen die vaak gezien worden zijn: hard miauwen, verward gedrag en poepen en plassen buiten de kattenbak.

Artrose
Door ouderdom gaat de kat minder soepel en snel bewegen. Dit zien we vaak terug bij artrose. Een veel voorkomend probleem bij de oudere kat. Artrose wordt herkend doordat de kat minder gaat bewegen, niet meer ergens op- of af springt en kreupel loopt of zelfs door de achterpoten zakt.

Schildklierproblemen
Over het algemeen wordt de oudere kat wat rustiger en slaapt hij ook meer. Als juist het tegenovergestelde zichtbaar is (een actieve kat die weinig slaapt), kan de kat last hebben van schildklierproblemen. De symptomen die hierbij horen zijn: vermageren terwijl de kat goed eet of juist extreem veel eet, onrustig zijn, veel miauwen, braken en diarree. Door middel van een bloedonderzoek kan achterhaald worden of de kat last heeft van schildklierproblemen.

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen