Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Digitale röntgen

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
IMG_1781

Met de techniek ‘digitale röntgen’ is het mogelijk om door het dier heen te kijken (de binnenkant van het dier bekijken). Bij bepaalde aandoeningen kan het maken van een digitale röntgenfoto van belang zijn. met digitale rontgen zijn de foto’s nauwkeuriger en kunnen op de computer vergroot worden zodat een bepaalde aandoening beter bepaald kan worden. Daarnaast hoeven de rontgenfoto’s niet meer ontwikkeld te worden wat minder tijdrovend en beter voor het milieu is.

Wat is een röntgenfoto?

Bij het maken van een (digitale) röntgenfoto, kan het inwendige van het dier bekeken worden. Wij doen dit digitaal en de foto’s bekijken we op een computerscherm. Niet alle delen van het inwendige dier zijn waar te nemen op een röntgenfoto. De delen die niet te zien zijn, heten ‘de weke delen’. Om dit in beeld te brengen, is er een andere techniek nodig zoals echografie.
Wat is er dan wel waar te nemen op een röntgenfoto? Vooral beenden en gewrichten zijn goed in beeld te brengen. Maar ook de borstholte is goed in beeld te krijgen op een röntgenfoto. Voorbeelden van aandoeningen die beoordeeld kunnen worden met een röntgenfoto zijn:

  • Botbreuken
  • Slijtage van gewrichten
  • Hernia’s in het ruggenmerg
  • Controleren van borstholte (hart en longen)
  • Aantonen van heupdysplasie en/of elleboogdysplasie.

Het onderzoek

Het onderzoek is geheel pijnloos voor uw huisdier. Soms wordt er voor gekozen om het huisdier een lichte narcose te geven. Redenen hiervoor zijn vaak dat het dier rustiger wordt of dat een dier niet in een bepaalde positie wil liggen. U als eigenaar kan aanwezig zijn gedurende het onderzoek (onder bepaalde voorwaarden).

Straling

Omdat röntgenstraling gevaarlijk is dragen de dierenarts en de assistente een loodschort, speciale handschoenen en een schildklier beschermer om zichzelf tegen de straling te beschermen. In de deuren van de röntgenkamer is lood verwerkt. Dit lood houdt alle straling tegen. Zwangere vrouwen en personen onder de 18 jaar mogen niet aanwezig zijn in de röntgenkamer tijdens het maken van de foto’s.  Vanwege deze straling mogen alleen de strikt noodzakelijke personen in de röntgenkamer aanwezig zijn. Dit is een wettelijke verplichting en betekent dat u wellicht niet in de röntgenkamer aanwezig kunt zijn als er een röntgenfoto van uw huisdier moet worden gemaakt.

De interpretatie van een röntgenfoto is niet eenvoudig. Meestal wordt er voor gekozen om de röntgenfoto’s door te sturen naar een radioloog. Meestal heeft u dan binnen 24 tot 48 uur de uitslag.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen voor een röntgenfoto, neem telefonisch contact op met de praktijk op 0529-435363.

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen