Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Gebitsreiniging bij de kat

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
shutterstock_522485095

Twee van de drie katten ouder dan drie jaar hebben gebitsproblemen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplank en tandsteen zijn goed te verwijderen door middel van een gebitsreiniging kat.

Problemen met het gebit

Naast tandplak en/of tandsteen, kan er ook een ander probleem zich voor doen bij gebitsproblemen bij katten. Dit is een aandoening die bij de hond zelden voorkomt. Dat is tandresorptie. Wat is tandresorptie nou precies? Tandresorptie is een defect van het harde tandweefsel (hard tandweefsel wil zeggen, het glazuur en de laag die eronder zit, ”de dentine”). Dit defect zit op de hals van de tand. Dit is de overgang van de zichtbare tand (de kroon), en de wortel. De symptomen zijn eigenlijk net als bij gebitsprobleem veroorzaakt door tandplak/tandsteen, namelijk:

  • Slecht eten of eten met 1 kant van het gebit (met scheve kop eten)
  • Soms helemaal niet meer willen eten.
  • Ontstoken tandvlees.
  • Afgebroken elementen (dit geldt met name bij de tandhalslaesie)
  • Gewichtsvermindering.
  • Wegkruipen op stille plaatsen.

Tandresorptie is een progressieve aandoening, dat wil zeggen dat als er eenmaal één tand/kies is aangetast er meer zullen volgen. Helaas is er voor deze aandoening geen oorzaak bekend en daarom ook geen behandeling mogelijk. De aangetaste elementen zullen dus verwijderd moeten worden. Dit gebeurd net als bij een gebitsreiniging onder narcose. De ochtend voor de bahandeling mag de kat geen eten meer krijgen, wel drinken. De kat is een dagdeel bij ons en kan weer opgehaald worden als hij/zij weer volledig wakker is uit de narcose. U krijgt een nazorgbrief mee naar huis met alle informatie die u nodig heeft voor een goed herstel.

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen