Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Gescheurde voorste kruisband

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
hond in water

Kruisbanden zorgen voor stabiliteit in het kniegewricht. De voorste kruisband speelt daarin de belangrijkste rol. Een scheur in de voorste kruisband is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheidsproblemen in de achterpoot van de hond. Het kan voorkomen bij elk ras, op elke leeftijd en ook bij katten. Als er sprake is van een voorste kruisband scheur dan wordt het gewricht instabiel. Dit kan vervolgens leiden tot meer schade in de knie en meer pijn.

Oorzaak van een gescheurde kruisband

Meestal is er sprake van geleidelijke degeneratie of achteruitgang van de voorste kruisband. De voorste kruisband kan dan bijvoorbeeld na een minimale belasting plotseling scheuren. Maar de scheur van de voorste kruisband kan ook plotseling ontstaan na een ernstig trauma. Meerdere factoren kunnen een rol spelen bij de achteruitgang van de voorste kruisband. Denk daarbij aan erfelijke factoren, hormonale factoren, de bouw en eventueel overgewicht. Vaak zijn beide voorste kruisbanden aangetast. Bij 30 – 40% van de honden (met een gescheurde voorste kruisband aan een poot) zal binnen 2 jaar ook de andere voorste kruisband scheuren. Vooral bij honden met een steile kniestand (zoals: Rottweilers, Chow Chows, Boxers, Mastiffs en Labradors) komen voorste kruisbandscheuren veel voor.

Symptomen

Honden met een gescheurde voorste kruisband zullen plotseling kreupel zijn en gaan dan op 3 poten staan. Soms is het gewricht dik en gezwollen. Na 2 tot 3 weken zien we soms een verbetering optreden. Deze verbetering houdt dan een paar maanden aan, totdat het daarna weer erger wordt. Vaak is dan de meniscus erbij betrokken en is er sprake van artrose.

Diagnose

Met goed lichamelijk onderzoek is vaak een waarschijnlijkheidsdiagnose te stellen. Het kniegewricht is dan pijnlijk en instabiel. Bij een positieve schuifladentest kan ter plaatse van de knie het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen makkelijk naar voren geschoven worden. Soms is deze test beter te doen onder sedatie omdat de spieren dan verslapt zijn. Röntgenfoto’s moeten genomen worden om eventuele andere zaken uit te sluiten of aan te tonen. Tevens zijn röntgenfoto’s belangrijk voor de eventuele behandeling. Ook kan onderzoek van gewrichtsvloeistof na een gewrichtspunctie helpen bij de diagnose. Maar vaak zie je pas daadwerkelijk wat er aan de hand is, als je in het gewricht kijkt tijdens een operatie.

Behandeling van een gescheurde kruisband

Een gescheurde voorste kruisband kan het beste met een operatie behandeld worden. Alhoewel geen enkele behandeling het ontstaan van slijtage in het gewricht volledig kan stoppen, zien we bij 85 tot 90% van de geopereerde dieren duidelijk positief effect ten opzichte van niet geopereerde dieren. Er zijn meerdere operatietechnieken beschikbaar. Onafhankelijk van welke methode gebruikt wordt is het belangrijk om het gewricht te openen en goed te bekijken. De restanten van de kapotte kruisband worden dan verwijderd evenals de losse delen van een eventueel beschadigde meniscus.

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen