Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Oorontsteking hond

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
shutterstock_289267991-2048x1517

Wat is oorontsteking

Een oorontsteking bij de hond kunt u herkennen aan een van de volgende verschijnselen:

  • Krabt uw hond veel aan de oren?
  • Stinken de oren?
  • Komt er troep uit de oren?

Dan is het zeer waarschijnlijk dat uw hond een oorontsteking (otitis externa) heeft. Dit kan heel pijnlijk zijn. Een hond met oorontsteking kan zelfs met een scheve kop lopen. Een enkele keer heeft de hond er ook koorts van, maar meestal niet. Het kan aan 1 oor zijn, maar het kan ook aan beide zijden voorkomen. Als een oorontsteking bij de hond een paar keer per jaar voorkomt, spreken we van een chronische oorontsteking. Hierbij heeft de hond altijd pijnlijke oren, de oren kunnen zelfs vergroeien van binnen en behandeling helpt maar matig.

Oorzaak oorontsteking bij honden

Bij jonge puppy’s wordt de oorontsteking vaak door oormijt veroorzaakt. De mijt otodectus cynotis is hier veelal de boosdoener van. Vaak nemen de puppy’s de oorontsteking mee vanuit het nest, maar ze kunnen het ook oplopen waar veel pups bij elkaar zijn, zoals bijv. een puppycursus. Bij volwassen honden komt oorontsteking veel minder voor en is de oorzaak onduidelijker. Het kan zijn dat de hond veel zwemt, al dan niet in vies water. Een andere oorzaak is een grasaar. De hond ligt lekker te rollebollen in het gras/hooi, en een grasaar beland in het oor. Hierbij heeft de hond direct veel pijn aan het oor. Ook kan het zijn dat de hond allergisch is, vaak is er dan sprak van een oorontsteking aan beide zijden. Ook speelt het ras van de hond mee, een labrador produceert veel oorsmeer en heeft een vertraagde afvoer hiervan; kortom niet bevorderlijk voor schone oren.

Diagnose oorontsteking

De diagnose van oorontsteking bij honden is makkelijk te stellen, veelal komt de eigenaar zelf al tot de conclusie dat de hond last heeft van een oorontsteking. Voorheen werd er een zalfje meegegeven, en kon u zelf de oorontsteking behandelen. Sinds de komst van het striktere antibioticumbeleid mag dit niet meer. We willen graag weten wat er speelt in het oor en of we een onderliggende oorzaak kunnen vinden. Dit om het gebruik van antibioticum te verminderen, maar ook om te voorkomen dat uw hond een chronische oorontsteking krijgt.

Met behulp van een uitstrijkje of swab van het oor (kweek en/of cytologie) kunnen we onder de microscoop zien welke (ontstekings)cellen er aanwezig zijn. Ook kunnen we zien of er veel/weinig bacteriën, schimmels of gisten aanwezig zijn.

Behandeling oorontsteking

De behandeling van oorsteking bestaat uit direct goed en gericht handelen, goed controleren en proberen de onderliggende oorzaak van de oorontsteking aan te pakken. Dit om de kans op terugkerende oorontsteking te verminderen. Een goede behandeling kan alleen succesvol zijn als je weet wat je moet behandelen. Na bovenstaand onderzoek kunnen we een gerichte behandeling inzetten. Dit kan zijn met een antibioticum zalf, zalf met gistwerende middelen, maar kan ook met alleen een oorreiniger of ontstekingsremmende zalf. Na 2 weken vind er een controle plaats om te kijken of de therapie goed is aangeslagen en de oorontsteking aan het herstellen is.

Voorkomen van oorsteking hond

Door antibiotica tot een minimum te beperken kunnen oorontstekingen bij honden voorkomen worden. Gebruik van teveel en te vaak antibioticum kan namelijk leiden tot antibioticumresistentie. Dit kan tevens resulteren in overgroei van de verkeerde bacteriën die ongevoelig zijn voor de antibiotica die veterinair gebruikt mogen worden. Het is dan moeilijk om de oorontsteking te behandelen en vaak zit er een levenslange therapie aan vast. In sommige gevallen moet zelfs de gehele gehoorgang operatief verwijderd worden.

Direct een goede behandeling van oorontsteking bij honden voorkomt veel problemen. Wacht niet te lang met een afspraak maken bij oorklachten!

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen