Voor het grootste deel van alle paarden is ruwvoer met vitamine en mineralen supplement voldoende om als rantsoen gegeven te worden. Dit is echter wel sterk afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer. Dit kan sterk afwisselend zijn, zelfs binnen 1 en dezelfde partij.
De kwaliteit van het hooi of voordroog is afhankelijk van een heleboel factoren.
Het moment van de dag van maaien, bemest of onbemest land, de leeftijd van het gras bij het maaien, etc. zijn allemaal factoren die mee werken op de kwaliteit
Hooi of voordroog kan het van ouder, jong of middelmatig gras gemaakt zijn. Hoe ouder het gras is, hoe stengeliger het is meestal. Ouder gras is gras dat lang heeft gestaan en vaak ook bloeit of heeft gebloeid op het moment van maaien en drogen. Hoe ouder het gras, hoe langer het is en des te meer vezels het bevat. Jong gras is vaak korter, zachter en bevat meer blad dan stengel.
Hooi van oud gras wordt grof of grofstengelig hooi genoemd.
Hooi van jong gras is vaak fijn hooi.
De meeste paarden vinden het fijne hooi vaak heel lekker, maar dit bevat meestal veel meer energie, eiwit en meestal ook meer suikers dan het grove hooi. Voor jonge paarden en fokmerries is het hele fijne zachte hooi prima geschikt. Wordt een paard veel getraind of is de vertering minder goed door bv gebitsveranderingen (zoals bij senioren paarden) dan is een gemiddelde kwaliteit ruwvoer vaak voldoende. De paarden die recreatief of niet gereden worden, en vooral de koudbloed pony’s als de shetlanders hebben aan grofstengelig hooi voldoende om hun energiebehoefte te voldoen.
Echter als je alleen ruwvoer voert, is het wel belangrijk om vitaminen en mineralen bij te voeren. Ook als je paard minder dan 2 kg brok of de pony minder dan 1 kg brok per dag krijgt, moeten er vitaminen en mineralen bijgegeven worden. Uit het ruwvoer halen ze namelijk meestal niet voldoende. En hoe langer het ruwvoer opgeslagen ligt, hoe meer hieruit verdwijnt. Voer dus zeker in de wintermaanden een goed supplement bij. Let hierbij met name ook op de hoeveelheid vitamine E en selenium.
Twijfel je of je paard of pony genoeg binnenkrijgt, is hij te dik, te mager of zijn er verteringsproblemen als mestwateren, (terug kerende) koliek, hele droge mest of zelfs obstipatie? Neem dan contact op met de praktijk. De dierenartsen kunnen u hierbij helpen. Ook is er een samenwerking met een voedingsconsult voor paarden waar zij u naar toe kunnen doorverwijzen.