Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Patella luxatie

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
pexels-gustavo-fring-6816858

Bij patella luxatie kan de knieschijf verplaatst zijn naar de binnenkant of buitenkant van de knie. Ook kan de knieschijf heel gemakkelijk verplaatst worden. Dit heeft gevolgen voor het normaal functioneren van het kniergewricht. Patella luxatie kan bij één van de knieën voorkomen, maar meestal zijn beide knieën afwijkend. Hoewel patella luxatie bij alle rassen kan voorkomen, zien we het meestal bij kleine rassen en minirassen, soms bij katten.

Verschillende gradaties

Patella luxatie kan verschillen in ernst en dit is van belang voor de mogelijke behandeling.

  • graad 1; de knieschijf zit op de goede plek maar is makkelijk naar binnen of naar buiten te verplaatsen. De knieschijf gaat uit zichzelf weer terug na loslaten en er is geen sprake van kraken tijdens bewegen van het kniegewricht.
  • graad 2; de knieschijf verplaatst uit zichtzelf tijdens het lopen voor korte of langere tijd en de hond of kat loopt soms iets kreupel. Uiteindelijk kan er artrose en afvlakking van de gleuf ontstaan.
  • graad 3; de knieschijf is permanent verplaatst naast de gleuf. Als de knie terug gedrukt wordt in de gleuf dan schiet hij er vanzelf weer uit. De poot wordt vaak iets gebogen gehouden en naast artrose is de gleuf soms helemaal verdwenen.
  • graad 4; de knieschijf is permanent verplaatst en niet terug te drukken. De gleuf is meestal verdwenen en de poot wordt omhoog gehouden en soms is er een wijdbeense gang van lopen.

Oorzaak

Patella luxatie is meestal een aangeboren probleem waarbij erfelijkheid een grote rol speelt maar soms kan trauma ook een patella luxatie veroorzaken. Bij de geboorte is het vaak niet direct te zien. Door een afwijkende bouw van het skelet en een afwijkende ontwikkeling van het gewricht kan het soms in de loop van de tijd ontstaan. Dieren met een chronische patella luxatie hebben naast het ontstaan van artrose ook meer kans op een gescheurde voorste kruisband.

Symptomen

Kreupelheid verschilt van mild en zo nu en dan tot ernstig en continu. Soms is er een afwijkende manier van lopen totdat de knieschijf plotseling weer in de goede positie schiet. Vaak is het zo dat het dier zijn achterpoot naar achteren strekt in een poging zijn knieschijf weer op zijn plek te krijgen. Daarnaast willen de dieren niet meer zo graag springen.

Diagnose

Door middel van goed klinisch onderzoek door de dierenarts kan patella luxatie worden vastgesteld. Röntgenfoto’s zijn niet altijd direct noodzakelijk voor een juiste diagnose maar wel goed om andere problemen uit te kunnen sluiten.

Behandeling

Lang niet altijd is een operatie noodzakelijk. Soms is het een kwestie van spieren kweken door middel van fysiotherapie. Mocht u meer informatie willen of heeft uw huisdier klachten die u herkent hierin? Neem contact op met de praktijk op 0529-435363.

 

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen