Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Sterilisatie teef

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
hond-in-gras

Iedere hondeneigenaar met een teef in huis komt een keer voor de keuze te staan: laat ik mijn teef wel of niet steriliseren? Wil ik nog een nestje met mijn hond? Deze keuze is niet altijd even makkelijk. Hieronder krijgt u meer informatie over steriliseren van een hond.
Tegenwoordig zijn er twee methoden om uw hond te laten steriliseren. Dit kan via de traditionele methode of via een kijkoperatie, ook wel laparoscopie genoemd. Komt u er niet uit, dan helpen wij u graag bij het maken van een keuze!

Redenen voor sterilisatie

  • De teef wordt niet meer loops en is dus onvruchtbaar. Dus geen bloedverlies, geen ongewenste dekking en de teef heeft geen neiging meer om weg te lopen.
  • Geen schijndracht. Veel honden worden na de loopsheid schijnzwanger. Doordat de teef gesteriliseerd is, wordt de teef niet meer loops en dus niet meer schijnzwanger.
  • Er zijn meerdere medische redenen waarom het goed is om een teef te steriliseren. Er is een verminderde kans op baarmoederontsteking. Tijdens de loopsheid staat de baarmoedermond open. Hierdoor kunnen er gemakkelijk bacteriën naar binnen die vervolgens in de baarmoeder een ontsteking veroorzaken. Is er eenmaal een baarmoederontsteking, dan moet dit operatief verwijderd worden. Loopt een teef te lang door met een ontstoken baarmoeder die vol zit met pus en etter dan is de kans groot dat de baarmoeder kan knappen. In deze gevallen overleeft de teef het vaak niet. Daarnaast is er een verminderde kans op melkkliertumoren. Bij deze aandoening vormen zich tumoren in de melkklieren van de hond. Een teef heeft tien melkklieren! Door sterilisatie worden de melkklieren niet meer gestimuleerd. Hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren verminderd. De teef heeft minder kans op suikerziekte. Na elke loopsheid produceert de teef het hormoon progesteron. Het hormoon progesteron zorgt voor een verhoogde bloedsuikergehalte en maakt teven op oudere leeftijd gevoeliger voor het ontwikkelen van suikerziekte. Doordat de teef gesteriliseerd is, wordt het hormoon progesteron nagenoeg niet aangemaakt.

 

De operatie

Het steriliseren van de teef gebeurd onder volledige narcose. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. Vervolgens wordt de wond onderhuids gehecht. De teef zal de hechtingen er vaak niet uithalen, waardoor een kap om het hoofd van de teef vaak niet noodzakelijk is (alternatief is een rompertje of t-shirt). Dezelfde dag mag de hond weer mee naar huis.

Sterilisatie teef

Na de operatie

Na sterilisatie kan het zijn dat de teef de neiging heeft om zwaarder te worden. Dit heeft u echter zelf in de hand. Door minder te voeren of een voeder te voeren met een lagere energiedichtheid is overgewicht goed te voorkomen. Soms nemen eigenaren een verandering weer in de vachtstructuur na sterilisatie, zoals bijvoorbeeld een minder glanzende vacht. Dit komt echter weinig voor. Tevens is er na sterilisatie een verhoogde kans op urine – incontinentie bij grotere hondenrassen. Dit is te verhelpen met medicatie tegen incontinentie.

In het algemeen wegen de voordelen van de sterilisatie ruimschoots op tegen de nadelen. Daarom adviseren wij om altijd uw teef te laten steriliseren, als u als eigenaar geen nestje wil hebben bij de teef.

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen