Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Vlooien bij honden

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
hond-in-gras

Een veel voorkomend probleem bij honden is de aanwezigheid van vlooien. Vaak wordt het herkend aan overmatig krabben en/of likken of de kleine zwarte puntjes in de vacht. Vooral bij dichtbehaarde of langharige honden zijn vlooien moeilijk waar te nemen. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, komt de vlo niet alleen voor in het voorjaar. Ook in de herfst en de winter is een goede vlooienbestrijding van belang. De vlo overwinterd binnenshuis.

Cyclus van een vlo

Om vlooien goed te kunnen bestrijden is het van belang om eerst de cyclus van de vlo te weten. De vlo brengt maar een relatief korte tijd door op uw huisdier. Dit is voornamelijk om bloed te drinken om zo zichzelf te voeden. Vervolgens gaat de vlo eitjes leggen in de vacht van uw huisdier. Doordat de hond en/of kat beweegt vallen de eitjes uit de vacht en komen in de omgeving terecht. Dit kan dus overal zijn waar uw huisdier in huis mag komen! Doordat de vlooieneitjes plakkerig zijn, worden ze door het gehele huis verspreid aangezien de vlooieneitjes aan kleren blijven plakken. Twee tot vier dagen later komen de larven uit de eitjes. Na twee tot drie weken verpoppen de larven zich. De larve vormt een cocon om zich heen en verandert in een week of vier in een vlo. Door te letten op trillingen in de omgeving weet een vlo precies wanneer uw huisdier of u langs komen. Vervolgens bespringt de vlo de hond en/of kat of u om bloed te zuigen. Vervolgens vind de cyclus opnieuw plaats en duurt over het algemeen z’n drie maanden. Met de cyclus van de vlo wordt dus aangegeven dat maar 5% van de vlooienpopulatie zich bevindt op het huisdier. Maar liefst 95% van de vlooienpopulatie bevindt zich in de omgeving! Daarom is een goede vlooienbestrijding van belang.

Vlooienbestrijding

Wij adviseren om vlooien preventief, standaard elke maand, te behandelen om zo een vlooienplaag te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren zoals een pipetje in de nek, tabletje in de bek, etc. Ook hebben wij goede omgevingsspray om ook de omgeving grondig aan te pakken. Bij preventief behandelen van het huisdier is een omgevingsspray niet nodig. Wij hebben de nieuwste producten in huis om vlooien te bestrijden. Dit betekent: een goed middel die al binnen 4 uur  vlooien doodt, dit in tegenstelling tot middelen die verkrijgbaar zijn bij een dierenspeciaalzaak. Bij deze middelen duurt het 24 tot 48 uur voordat de eerste vlooien gedood worden. Waarom is de tijd van het doden van de vlo belangrijk? Hoe eerder de vlo gedood wordt, hoe minder eitjes er gelegd kunnen worden. Het gaat hier namelijk om een aantal duizenden eitjes!!! Daarnaast is er keuze in de duur van de vlooienbestrijding zoals een product dat één maand werkzaam is, 3 maanden of zelfs een half jaar.

vlo

 

Heeft u vragen of advies nodig over vlooienbestrijding bij uw kat? Kom bij ons langs of neem contact op op 0529-435363.

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen