Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Vuurwerkangst bij honden

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
bange hond

De periode voor en in december is altijd een stressvolle periode wat betreft vuurwerkangst. Honden blaffen en trillen als een rietje, katten schieten achter de kast of onder het bed. Kortom: deze maanden zijn geen pretje voor onze huisdieren. De honden- en kattenpopulatie telt tienduizenden dieren die angstig zijn voor vuurwerk. Iedere jaarwisseling komen er nieuwe huisdieren bij die bang zijn voor vuurwerk. Vuurwerkangst is prima te verhelpen door middel van gedragstherapie.

Trainen tegen vuurwerkangst

De angst wegnemen voor vuurwerk is goed te trainen middels gedragsmodificatie, mits er tijdig mee begonnen wordt.

Dit houdt in minimaal zes tot acht weken van tevoren beginnen met de therapie. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Het voornaamste is dat de hond en/of kat vertrouwd raakt met harde, onverwachte geluiden (knallen). Hierbij gebruikt men een CD met o.a. vuurwerkgeluiden, die gedurende twee maanden voorafgaande aan het vuurwerk, met acht korte training sessies per week wordt ingezet. Stap voor stap kunt u zo uw hond en/of kat laten wennen aan dagelijkse en minder dagelijkse geluiden. De geluidssterkte moet altijd net zo laag blijven dat de hond en/of kat niet angstig reageert, terwijl het huisdier tegelijkertijd een positieve ervaring opdoet. Dit kan in de vorm van lekker voer of in de vorm van aandacht middels een spelletje. Tekenen van angstig gedrag moeten altijd genegeerd worden! Een positief resultaat kan al na een paar dagen trainen bereikt worden. Bij oudere honden en/of katten kan het nodig zijn de training wat langer vol te houden. De assistente kan u meer uitleg geven over het gebruik van de CD.

Reactie op vuurwerk

Mogelijk gedrag van uw huisdier als reactie op het vuurwerk kunnen zijn:

 • Zich verstoppen (voornamelijk katten)
 • Krabben aan het tapijt
 • Behoeften doen in huis
 • Onophoudelijk blaffen

Tips bij vuurwerkangst

Om dit gedrag zo veel mogelijk te voorkomen, kunt u zelf een aantal dingen doen. Dit zijn:

 • Zorg voor een verstopplek waarin uw dier kan wegkruipen en zich veilig voelt. Maak de verstopplek in een ruimte waar uw dier graag verblijft, maar niet onder een raam. Maak de verstopplek enkele weken van te voren zodat uw huisdier er aan kan wennen en laat hem/haar er vrij in en uit lopen. Bedek de verstopplek vervolgens met kleden om het geluid te dempen. Geef speeltjes en lekkers in de verstopplek zodat uw huisdier de plek associeert met leuke dingen. Als u meerdere honden in huis hebt, zorg dan dat elke hond zijn eigen verstopplek kan hebben als hij/zij dat prettig vindt.
 • Uitlaten. Laat uw hond overdag extra lang uit, maar op een rustige plek. Zorg ervoor dat uw hond lekker moe wordt.
 • Oudjaarsavond: zorg ervoor dat alle ramen, deuren en kattenluiken gesloten zijn. Voordat het vuurwerk wordt afgestoken is het verstandig om de gordijnen zicht te doen en een radio aan te zetten. Zo worden de flitsen minder zichtbaar en het geluid gedempt. Laat uw huisdier niet alleen maar steun hem/haar door uw aanwezigheid. Echter negeer onzeker gedrag zoals bibberen, hijgen of janken. Door aandacht te geven aan onzeker gedrag, kan de onrust verergerd worden. Ook kunt u uw huisdier afleiden met speeltjes en voeding. Straf uw huisdier niet! Dit zorgt er alleen maar voor dat uw huisdier zich nog onprettiger gaat voelen.

Medicatie bij vuurwerkangst

Gebruik van Clomicalm:
Dit middel zorgt voor een rustgevend gevoel bij de hond en de kat. Het kan ter ondersteuning van gedragsproblemen gegeven worden waaronder angst. Wel dient het middel minimaal 4 weken gegeven te worden, voordat er effect ontstaat. Het is een orale tablet.

Gebruik van Zylkene:
Dit middel bevat alpha-casozepine, een bestanddeel uit koemelk. Het geeft een vermindering van het angst gedrag.
Minimaal 2 weken voor de jaarwisseling moet met dit voedingssupplement begonnen worden.

Gebruik van Adaptil spray, Adaptil verdamper en Adaptil halsband:
Dit middel werkt op basis van een mengsel van feromonen die ook uitgescheiden worden door de moeder in het nest. De hond ‘ herkent’ dit en zo werkt het geruststellend en vertrouwd. Het voordeel van de Adaptil is, dat het handig is in gebruik: het is verkrijgbaar als tabletten om in te geven of als een vloeistof toegepast via een verdamper in het stopcontact.
Nadeel is dat er minimaal 1 tot 2 maanden van te voren mee begonnen moet worden!

Thundershirt voor honden:
Het thundershirt is een bewezen hulp middel om angst bij honden te stoppen. Denk hierbij aan: omweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen en andere zaken waarbij de hond angstig is. Hoe werkt het thundershirt? Het thundershirt zorgt voor een constante, zachte druk, wat bij de meeste honden zorgt voor een kalmerend effect bij angst, bang zijn of zeer actief gedrag. Dit komt doordat er een constante druk wordt uitgeoefend op het zenuwstelsel. Dit is te vergelijken met het bakeren van baby’s. Uit een enquete, gehouden onder 1000 thundershirt gebruikers, blijkt dat maar liefst 85% van de honden minder angstgedrag vertonen. Het thundershirt is in verschillende maten te verkrijgen.

Nog enkele tips

 

 • Zorg ervoor dat de hond tijdens de CD training lichamelijk een beetje moe en ontspannen is.
 • Stel uw huisdier op z’n gemak tijdens oud en nieuw door het te laten zoeken naar iets lekkers of een speeltje.
 • Laat het dier in een hem vertrouwde ruimte, met de gordijnen dicht en eventueel met een achtergrond muziekje, dit geeft ook rust.
 • Train net de CD in het begin niet langer dan 5 minuten per keer maar wel minstens elke dag!
 • U kunt zelf ook trainen met het knappen van ballonnen, plotselinge harde muziek, een klappertjes pistool of het hard in de handen klappen.
 • Informeer bij een assistente als uw huisdier angstig blijft bij het horen van een bepaald geluid voor verdere tips.
Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen