Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen

Vuurwerkangst bij katten

Contactgegevens

van Ittersumstraat 1
7721 DL Dalfsen

info@dierenarts-dalfsen.nl

0529 43 53 63 (24 uur per dag bereikbaar)

06 38 02 94 65 Whatsapp

Openingstijden

In dit artikel
bange kat

De periode voor en in december is altijd een stressvolle periode wat betreft vuurwerkangst. Honden blaffen en trillen als een rietje, katten schieten achter de kast of onder het bed. Kortom: deze maanden zijn geen pretje voor onze huisdieren. De honden- en kattenpopulatie telt tienduizenden dieren die angstig zijn voor vuurwerk. Iedere jaarwisseling komen er nieuwe huisdieren bij die bang zijn voor vuurwerk. Vuurwerkangst is prima te verhelpen door middel van gedragstherapie.

Trainen tegen vuurwerkangst

De angst wegnemen voor vuurwerk is goed te trainen middels gedragsmodificatie, mits er tijdig mee begonnen wordt.

Dit houdt in minimaal zes tot acht weken van tevoren beginnen met de therapie. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Het voornaamste is dat de kat vertrouwd raakt met harde, onverwachte geluiden (knallen). Hierbij gebruikt men een CD met o.a. vuurwerkgeluiden, die gedurende twee maanden voorafgaande aan het vuurwerk, met acht korte training sessies per week wordt ingezet. Stap voor stap kunt u zo uw kat laten wennen aan dagelijkse en minder dagelijkse geluiden. De geluidsterkte moet altijd net zo laag blijven dat de kat niet angstig reageert, terwijl het huisdier tegelijkertijd een positieve ervaring opdoet. Dit kan in de vorm van lekker voer of in de vorm van aandacht middels een spelletje. Tekenen van angstig gedrag moeten altijd genegeerd worden! Een positief resultaat kan al na een paar dagen trainen bereikt worden. Bij oudere katten kan het nodig zijn de training wat langer vol te houden. De assistente kan u meer uitleg geven over het gebruik van de CD.

Reactie op vuurwerk

Mogelijk gedrag van uw huisdier als reactie op het vuurwerk kunnen zijn:

 • Zich verstoppen
 • Krabben aan het tapijt
 • Behoeften doen in huis
 • Onophoudelijk miauwen

Tips bij vuurwerkangst

Om dit gedrag zo veel mogelijk te voorkomen, kunt u een aantal dingen doen. Dit zijn:

 • Zorg voor een verstopplek waarin uw dier kan wegkruipen en zich veilig voelt. Maak de verstopplek in een ruimte waar uw dier graag verblijft, maar niet onder een raam. Maak de verstopplek enkele weken van te voren zodat uw huisdier er aan kan wennen en laat hem/haar er vrij in en uit lopen. Bedek de verstopplek vervolgens met kleden om het geluid te dempen. Geef speeltjes en lekkers in de verstopplek zodat uw huisdier de plek associeert met leuke dingen. Denk 3D! Katten voelen zich comfortabeler op grotere hoogtes. Als u meerdere katten in huis hebt, zorg dan dat elke kat zijn eigen verstopplek heeft.
 • Binnenhouden in de avonden; vooral in de avonden wordt er vuurwerk afgestoken. Doe het kattenluik dicht.
 • Oudjaarsavond: zorg ervoor dat alle ramen, deuren en kattenluiken gesloten zijn. Voordat het vuurwerk wordt afgestoken is het verstandig om de gordijnen zicht te doen en een radio aan te zetten. Zo worden de flitsen minder zichtbaar en het geluid gedempt. Laat uw huisdier niet alleen maar steun hem/haar door uw aanwezigheid. Echter negeer onzeker gedrag zoals bibberen, miauwen, krabben. Door aandacht te geven aan onzeker gedrag, kan de onrust verergerd worden. Ook kunt u uw huisdier afleiden met speeltjes en voeding. Straf uw huisdier niet! Dit zorgt er alleen maar voor dat uw huisdier zich nog onprettiger gaat voelen.

Medicatie bij vuurwerkangst

Gebruik van Telizen:
Dit middel bevat een werkzame stof die het signaal ‘ontspanning’ afgeeft op hersenniveau. Het werkt geruststellend en is bij angst inzetbaar. Het voordeel is dat de werkzame stof een natuurlijk product is wat ook in bijvoorbeeld groene thee zit.
Het nadeel is dat u al 2 maanden van de voren al moet beginnen met ingeven van de tabletten (2x daags) en op 31 december 4x daags.

Gebruik van Zylkene:
Dit middel bevat alpha-casozepine, een bestanddeel uit koemelk. Het geeft een vermindering van het angst gedrag.
Minimaal 2 weken voor de jaarwisseling moet met dit voedingssupplement begonnen worden.

Gebruik van feliway verdamper of spray:
Wanneer een kat zich prettig en veilig voelt, wrijft hij met zijn kop langs meubels of de hoeken van de muur en laat hierdoor een gezichtsferomoon achter. Deze plekken en objecten worden door de kat als geruststellend en bekend ervaren. De feliway is een kopie van het gezichtsferomoon. Hierdoor krijgt de kat een vertrouwd en veilig gevoel in zijn omgeving. De verdamper kan in het stopcontact gestopt worden en zo worden de gezichtsferomonen afgegeven aan de omgeving. De feliway spray kan als aanvulling gebruikt worden op manden en kussens. De feliway verdamper dient minimaal een week voordat het vuurwerk begint in het stopcontact te zitten en minimaal een week na het vuurwerk.

Nog enkele tips

 

 • Zorg ervoor dat de kat tijdens de CD training lichamelijk een beetje moe en ontspannen is.
 • Stel uw huisdier op z’n gemak tijdens oud en nieuw door het te laten zoeken naar iets lekkers of een speeltje.
 • Laat het dier in een hem vertrouwde ruimte, met de gordijnen dicht en eventueel met een achtergrond muziekje, dit geeft ook rust.
 • Train net de CD in het begin niet langer dan 5 minuten per keer maar wel minstens elke dag!
 • U kunt zelf ook trainen met het knappen van ballonnen, plotselinge harde muziek, een klappertjes pistool of het hard in de handen klappen.
 • Informeer bij een assistente als uw huisdier angstig blijft bij het horen van een bepaald geluid voor verdere tips.

 

Bel ons 24/7

0529 435 363

Bezoek ons

Van Ittersumstraat 1, Dalfsen